Jdi na obsah Jdi na menu
 


BERUŠKA, ZAHRÁDKA A KYTIČKOVÝ DORT

8. 5. 2009

Dortíky co mi upekla maminka na narozeniny

Na konci najdete i recepty

Beruška

Obrazek

 

 

 

 Obrazek            Obrazek

 

 Obrazek

 

   Zahrádka

Obrazek

Obrazek   Obrazek

Kytičkový

Obrazek

Obrazek    Obrazek

 Těsto na korpusy - olejová bábovka

4 vejce, 250g polohrubé mouky, 250g cukru - možno i míň, prdopeč = prášek do pečiva, 10 PL oleje, 7 PL vody, 1 citron - kůra a šťáva, kakao 

Já jsem všechny 3 dortíky dělala ze 2 dávek..Ale beruška asi klame..Má v průměru asi jen 12cm :-)

Obrázky na postup, jak utvořit mramorovaný vzor jsem si s dovolením vypůjčila :-)

A těsto jde vrstvit i do hranatých forem..

Obrazek

 

Do středu formy dáme jednu barvu těsta...

 

 

Obrazek

 

...po té pokračujem druhou barvou...

      

 

 

Obrazek

 

 ..a takhle to střídáme až dokud nemáme požadované množství těsta ve formě

 

 

Obrazek

 

A takový je konečný výsledek..

Korpus po rozkrojení..

 

 

 

Krém na namazání - pod marcipán

máslo, cukr, popřípadě kakao.....

Krém pod marcipán musí být co nejvíc máslový :-)

 Krém na namazání - tvarohový

2 plnotučné tvarohy, 1 pomazánkové máslo, trocha cukru..ale nemusí být

 Krém na namazání - pudinkový

Pudink, máslo

Na jeden puding dáme 400ml mléka a po vychladnutí přimícháme asi 50g másla....a  krému si uděláme podle potřeby..záleží jak moc budete mazat, popřípadě ujídat :-) ... Já na 3 dortíky uděla ze 3 pudinků a stačilo akorát

 Falešný marcipán

560g cukru moučka, 60g medu, 270g polotučného sušeného mléka, 30g oleje, 70g vody, mandlové aroma

Je dobré udělat více dávek..Ani nevím kolik jsem jich dělala, ale marcipán vydrží tak dlouho jakou trvanlivost má sušené mléko..

A aby si člověk neztrhal ruce, tak je výborná věc domácí pekárna...Já to dělala v Etě na program dort a za 5 minut nebylo co řešit :-)

Marcipán je nabarvenej gelovýma potravinářskýma barvama

Obrazek   Obrazek   Obrazek

Dál je potřeba marmeláda, možno i piškoty a pracovní nasazení :-)

Nějaké vykrajovátko

Obrazek       Obrazek

 

      Korpusy rozkrájíme, jak se nám líbí, namažeme tím, na co máme chuť, můžeme proložit piškotama...

Pak to celý namažeme krémem pod marcipán a necháme dostatečně ztuhnout..Je možné i dát do mrazáku.

Marcipán si rozválíme na tloušťku, aby se netrhal a potáhnem dortík..Pak dozdobíme...

 

Figurky z marcipánu si můžem udělat pár dní dopředu

Ztvrdlý marcipán rozehřejem chvilinku v mikrovlnce a znovu v rukách uhněteme

Při rozvalování marcipánu podsypem solamylem nebo moučkovým cukrem

Než začnem potahovat, tak je nejlepší zamést si kolem dortu všechny drobečky..aby se nenalepily na přesahy marcipánu..

Přesahy kolem dortu je nejlepší odříznout kolečkem na pizzu

Kytičky a jiné ozdůbky se lepí na marcipán jen vodou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poděkování

(Marcela, 9. 5. 2013 21:29)

Moc děkuji za výborný recept na dort Berušku. Upekla jsem ho dcerce na 1. narozeniny. Dcerka byla nadšená. Ještě jednou moc děkuji. Marcela s dcerou Laurinkou